top of page

WOMBAT

WOMBAT. Neen, niet het schattige Australische buideldier waarvan de uitwerpselen vierkant zijn (lees er National Geographic maar op na), maar: Waste Of Money, Brains And Time. WOMBAT is dat waar je grijs haar van krijgt, je hartslag sneller gaat snel van pure ergernis en je je nagels afbijt omdat je je ergernis niet ten toon wil spreiden.

Het overkomt iedereen wel eens. Sommige lezers denken vermoedelijk aan die ene verplichte vergadering, die je tijdens de lunchpauze moest bijwonen of die training waarvoor je je had ingeschreven en niet gewenste resultaat zag, of een seminarie waar je in pre-covid-tijden naartoe ging om te netwerken en interessante informatie te vergaren, helaas tevergeefs. Of misschien denk je aan rapporten die je periodiek maakt. Iedereen zal zijn WOMBAT-moment wel eens (of meerdere keren) gekend hebben.


Vraag is: wat doe je er aan? Niets? Toch! Geef feedback. Doe het constructief, maar geef feedback. Stel je voor dat jij diegene bent die de training geeft of de vergadering leidt. Je hebt de beste bedoeling, bent goed voorbereid en je bent nadien in de overtuiging dat je het schitterend gedaan hebt en een tevreden publiek hebt geanimeerd. Sommigen willen misschien in die illusie blijven, maar toch vermoed ik dat zij die graag groeien nadat het even slikken was blij zijn met en dankbaar voor de feedback die ze krijgen.


Meer nog, je kan ook zelf om feedback vragen. Aan het einde van een vergadering mondeling of via een poll even toetsen wat men ervan vond. Denk daarbij aan vragen als: "Op een schaal van 1 tot 10: hoe nuttig was deze vergadering voor jou?", maar ook open vragen als "Met welke regelmaat zullen we dit herhalen?" of "Welke suggesties hebben jullie?"


Zorg ervoor dat je feedback in behapbare stukjes ontvangt, dus niet na een reeks van tien evenementen, maar eerder na elk evenement. Op deze manier geef je jezelf te kans om bij te sturen. En wanneer je zelf feedback geeft, doe het dan zoals je het graag ontvangt: constructief. Wees aardig, zoals de wombat. (Toegegeven: of de wombat een aardig dier is, weet ik niet, maar het paste zo goed ter afsluiting van dit artikeltje)

Comments


Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page