top of page

Het geheim van efficiënt werken

Velen onder ons worstelen met het efficiënt organiseren van dagtaken. Ondanks de vele tips en tricks die we krijgen, lukt het niet om efficiënter te worden, we hervallen vaak in oude inefficiënte gewoontes. Op zich is dat vreemd, want efficiëntie betekent 'op een manier die weinig middelen of inspanningen vergt', en we kunnen ervan uitgaan dat we doorgaans de weg van de minste weerstand kiezen.


Dit mag dan misschien te wijten zijn aan gebrek aan kennis of kunde, maar zou het kunnen dat het te maken heeft met weerstand en gebrek aan discipline? Bestrijden we niet al te vaak de symptomen?



Weerstand en discipline

Wanneer je je werk efficiënt aanpakt is er wellicht niet erg veel ruimte meer over voor creativiteit, zou je denken. Niets is minder waar. Wanneer je efficiënt werkt, creëer je net ruimte voor creativiteit, want je vermijdt ruis.


Er kunnen straten geplaveid worden met cursussen en tips over time management: elke methode heeft haar waarde, zolang ze maar consequent wordt toegepast, geëvalueerd en bijgestuurd volgens je eigen noden. Of je nu de Eisenhower matrix gebruikt, de pomodoro-techniek toepast, of nog een andere techniek in de strijd gooit, zolang je niet de discipline hebt om de technieken ook echt consequent toe te passen, zal er niet veel van in huis komen. De discipline zal wellicht ook afhangen van de motivatie. Ben je gemotiveerd als in 'ik zou wel efficiënter willen werken' of ga je er voor alsof je traint voor een halve marathon die je over drie maanden wil kunnen uitlopen onder de twee uur? De vergelijking gaat op in die zin dat efficiënt(er) leren werken niet van vandaag op morgen komt. Het is een weg van doorzetten en niet opgeven, van telkens opnieuw proberen.


Uitstelgedrag

Daarom vervallen we nog wel eens in 'ik doe het morgen wel' of 'vanaf maandag start ik ermee'. We stellen uit omdat we 'bang' zijn dat het ons niet zal lukken, of omdat de investering te groot lijkt te zijn. Het oude bekende is toch zo slecht niet, het werkt best wel. Je kan toch je plan trekken, niet? Het discomfort om te veranderen, lees: je aan te passen, is groter dan het beoogde resultaat. Ik hoor het wel vaker tijdens een sessie: "ik heb geen tijd gehad" of "er kwam iets tussen". Als de motivatie er niet is, dan wordt het moeilijk.


Druk, druk, druk

Vraag is dan : willen we wel efficiënt werken? Of is het te fijn om te kunnen zeggen dat je agenda zo vol staat en je 's avonds laat nog moet werken, want is het niet zo dat we 'het druk, druk, druk hebben' vaak gelijkstellen aan succesvol zijn?


Het geheim om efficiënt(er) te worden

Het geheim zit niet in de tools, tips en tricks. Het geheim vind je bij jezelf. Misschien moet je wel even zoeken, maar: wie zoekt, die vindt! Pas wanneer je weerstand tegen de nieuwe werkwijze verdwenen is, je je faalangst opzij hebt gezet, zal je erin slagen om via de aangereikte methodes ook daadwerkelijker efficiënter te plannen, je aan je planning te houden en meer resultaat boeken.


Je denkt dat je geen weerstand hebt? Doe even een kleine test. Waarin herken je jezelf?

A. Ik heb geen weerstand. Ik wil wel efficiënter plannen, maar plannen lukt niet. Er komen altijd onverwachtse zaken tussen, van klanten/mijn manager.

B. Ik heb het allemaal al geprobeerd, het werkt niet.

C. Ik ben nu eenmaal geen goede planner.

D. Ik ben niet overtuigd van al die methodes. Boekpraatjes!


Het goede nieuws is dus: de oplossing zit bij jezelf!


Heb je interesse in personal coaching of team coaching hieromtrent? Interesse in incompany training? Vraag dan een geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan via info@bellequadrat.com. Ik leg je dan graag uit hoe we te werk kunnen gaan.


Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page